23 Eylül 2013 Pazartesi

Bil Bakalım Neredesin?! - GeoGuessr

Bildiğiniz gibi Google Earth bizlere yaşadığımız gezegeni keşfetme şansı tanıyan ücretsiz bir Google hizmetidir. İster masaüstü versiyonunu indirip, dilediğimizce keşfe başlayabiliriz, istersek de kullandığımız internet tarayıcımız vasıtasıyla Dünyamızın güzelliklerine ulaşabiliriz.

Google Earth pek çok farklı alanda, pek çok farklı şekilde kullanılan müthiş bir hizmet. Ben de bugünkü yazımda Google Earth'ün ilginç kullanım alanlarından birinden bahsedeceğim. Daha doğrusu ilginç kullanım alanına giren bir internet sitesinden bahsedeceğim. Belki siz de daha önce merak etmişsinizdir. "Google Earth'ü oyun hazırlamakta kullanan birileri olmuş mudur?" diye. Bu konudaki araştırmalarımı ilerleyen yazılarımda paylaşmaya devam edeceğim.

geoguessr oyunu banner

Bugün size bahsedeceğim site ile Dünya üzerinde rastgele bir noktaya gidiyoruz ve oranın Dünya'nın neresinde olduğunu tahmin etmeye çalışıyoruz. Oyun bizi 5 ayrı noktaya gönderecek. Biz ise bu noktalara gittiğimizde etrafımızı incelemeye başlayacağız. Gayet eğlenceli, Google Earth'ün, "Street View" özelliğini kullanan bir oyun. :) Mesela aşağıdaki fotoğrafta gözüken yer gibi bir yeri harita üzerinde işaretleyip tahmin edeceğiz.

guessr örnek yer tahmini
Burada etraftaki bitki örtüsünden veya arabalardan güzel bir tahmin yapmaya çalıştım. :) Kaktüsler gözüküyor. Bu bir ipucu olabilir. :)

Mesela etraftaki tabelalarda yazan dili tahmin edip, ülkeyi çıkarmaya çalışabiliriz veya arabaları inceleyebiliriz. İnsanlara bakabiliriz. Araçların gittiği şeritlerden bile bir şeyler çıkarabiliriz. Aslında bu oyuna şöyle demek daha doğru. "Bulunduğumuz bölgeyi en yakın mesafe olarak tahmin etme oyunu".

Neden böyle söylüyorum? Çünkü yapacağımız tahmin, asıl sonuca ne kadar yakınsa o kadar yüksek puan alıyoruz. Yani yaptığınız tahmin hiç alakasız bir yerde bile çıksa bir miktar puan alıyorsunuz. :) Okyanus aşırı yanlış tahminler yapsanız bile. (ben yaptım oradan biliyorum.) :)

Meşhur tahminlerinizi ekranınızın sağında duracak olan bu haritadan farenizle işaretleyip "Make Guess" demeliyiz. :)

Oldukça sade bir ekran var. Sağ tarafta Dünya haritasından faremiz ile tıklayarak tahminimizi yaptıktan sonra, "Make Guess" tuşuna basıyoruz ve tahminin performansına göre bir puan alıyoruz. Bu olayı 5 kez yapınca toplam puanlarımızı görebiliyoruz. :) (Dünya haritasını faremiz yardımıyla yakınlaştırıp, uzaklaştırabiliriz.)

Ben bu yazıyı yazmadan önce bir kez daha oyunu oynadım ve 7062 puan aldım. Kanıtım aşağıda. :) Bakalım siz ne kadar doğru tahminler yapacaksınız ve kaç puan alacaksınız. Elde ettiğiniz puanları yorum olarak yazabilirsiniz. Ekstra olarak cuma gününe kadar aldığınız en yüksek puanın ekran görüntüsünü aşağıda gördüğünüz gibi alarak e-posta adresimiz olan birazyazalim@gmail.com  adresine gönderen okuyucularımızdan en yüksek skora sahip olan kişiyi ve ekran görüntüsünü bu yazımın altında yayınlayacağım. :) 

guessr tahminlerim ve puanım
İşte yaptığım tahminlerim ve puanım. Kırmızı baloncuklar tahminlerimiz, yeliş baloncuklar ise asıl doğru yer. :) A ve D tahminlerim gerçekten çok iyi. Ancak aynı şey B ve E için söyleyemem. :)

Ayrıca puanınızı facebook, google+  veya twitter gibi sosyal ağlardan arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Hatta kendi 5 soruluk etaplarınızı oluşturabilirsiniz.

Google Earth ile Oynanan Geoguessr sitesinin adresi: www.geoguessr.com


Bugünkü yazım internet üzerineydi. Google Earth ile ilgili bu konuda yaptığım araştırmalarım var. Bu konuda bir veya iki yazı daha yazmayı düşünüyorum. Umarım yararlı olur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

YAZI İÇİ ETKİNLİK SONUCUMUZ:

Yazının içinde belirttiğimiz küçük etkinliği gerçekleştirip bize e-posta gönderen okuyucularımızdan en yüksek puana sahip olan kişi Hasan Ersoy oldu. :) Kendisini tebrik ediyoruz ve göndermiş olduğu ekran görüntüsünü söz verdiğimiz gibi içeriğimize ekliyoruz. :)

Okuyucumuz Hasan Ersoy'dan gelen puan oldukça başarılı bir puan. Tebrikler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder