21 Kasım 2012 Çarşamba

Mutluluk ve Yaşama Sanatı

Michel de Montaigne, Mutluluk ve Yaşama Sanatı kitabında günlük hayatta karşılaşılan sorunlara çözümler sunarak mutlu bir yaşam için engellerin neler olduğunu ve nasıl aşılacağını anlatmış.

Kitabını 22 bölüme ayırmış ve her bölümü de kendi içinde alt başlıklara ayırmış.

Mutluluk ve Yaşama Sanatı kitabının yazarı Michel de Montaigne
Kitabın Yazarı Michel de Montaigne

Kitapta yer alan bölümleri sıralayacak olursak;

1. Bölüm; Kendimizi Kabul Etmek üzerine. İçimizdeki Servet, Kendini Anlatmak, Hangi Benliğim, Yaşadığım Hayat ve Benliğimizin Bilimi gibi alt başlıklara ayırarak anlatmış. Bu bölümde insanın her şeyden önce kendisini tanıması gerektiği üzerine durulmuş.

2. ve 3. Bölüm; İnsan üzerine pek çok kavram açıklanmış. Aklı, davranışları, doğası, iyi kötü huyları ve daha pek çok insanla ilgili konuda yazı yer alıyor bu bölümde.

4. Bölüm; Ruh ve bedenin bir bütün olduğu pek çok kısa deneme ile anlatılmış.

5.Bölüm; Duygular ve düşünceler üzerine. Öfke, Korku, Aşk, Hüzün, Gülmek ve Ağlamak gibi konular ile ilgili denemeler yer alıyor bu bölümde.


 6. Bölüm; Düşüncelerimiz en iyi aynası yaşamlarımızın akışıdır.” diyerek yaşamak ile ilgili denemeler yer alıyor bu bölümde.

7. Bölüm ve 8. Bölümde; Çalışmak, iş hayatı üzerine denemeler yer alıyor bu bölümde.

9. Bölüm; Konuşma Sanatı üzerine denemeler yazarak güzel konuşma nasıl olmalıdır açıklanmış bu bölümde.

10. Bölüm; Mutluluk ile ilgili pek çok deneme yer alıyor. Mutluluğun eğitim, aile, sağlık ve para ile ilişkisi açıklanıyor.

11. Bölüm; Sağlık, 12. Bölüm; Bilgelik, 13.Bölüm; Dostluk ve 14. Bölüm; Özgürlük üzerine.

15.Bölüm; İç Sıkıntısı ve Seyahat üzerine denemeler yer alıyor. Bu bölümü okurken altını çizdiğim şu cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum; “Dışımızdaki kalabalıktan kaçmak yetmez, içimizdeki kalabalıktan kurtulmamız gerekir.”


16. Bölüm; Savaş, 17. Bölüm; Yöneticiler ve 18. Bölüm; Yasalar üzerine.

19.Bölüm; Eğitim ve Bilim ile ilgili pek çok deneme yer alıyor.

20. Bölüm; Kitaplar üzerine. Yazmak üzerine bir deneme yer alıyor bu bölümde.

21. Bölüm; İnanç üzerine.

22. Bölüm; Ölüm üzerine yazılmış bu bölümde en sevdiğim cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum; “Yaşamı ölüm kaygısıyla, ölümü de yaşamak kaygısıyla bulandırıyoruz.”

Mutluluk ve Yaşama Sanatı adlı kitabın içeriği ile ilgili kısaca bilgi verdiğim yazımı umarım severek okursunuz. Benim kitap hakkında düşüncelerime gelirsek. Ben kitabı çok sevmedim. Kitap kötü demiyorum. Fena değil aslında. Akıcı bir kitap, çabuk okunuyor fakat çok şey katar mı okuyunca tartışılır. Sizlerde kitap hakkında düşüncelerinizi yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder