17 Kasım 2012 Cumartesi

Geocaching Nedir ve Yeni Blogumuz!


Aslında bu yazıyı çok önce yazmam gerekiyordu ancak birazdan okuyacağınız sebepten dolayı ancak yazıyorum.

Bu yazımda size "Geocaching" hobisinden ve bu hobi ile ilgili Eylül ayında yayına aldığımız yeni blogumuzdan bahsedeceğim.

"Geocaching" hobisini ya da oyununu çoğunuzun ilk kez duyduğunu düşünüyorum. Çünkü Dünya'da oldukça yaygın olan bu oyun ülkemizde henüz emekleme döneminde bulunuyor. Bu yüzden de çok fazla kişi tarafından bilinmiyor ve oynanmıyor.

Kısaca "Geocaching", Dünya üzerinde koordinatları belirli olan herhangi bir yere insanlar tarafından saklanmış olan çeşitli büyüklüklerdeki kutuların, GPS ( Global Positioning System) cihazları veya GPS özelliğine sahip cihazlar ( Akıllı telefon vb. ) kullanılarak bulunması üzerine kurulu bir oyundur. Kısaca "Kutu avı" diyebiliriz.

Ben de "Geocaching" ile Ağustos ayında tanıştım. Yazarkafe'de gezerken OMActivities blogunda okuduğum yazıyla, "Geocaching" oyununa hayran olup, "İşte benim hobim bu" demem bir oldu. :) Eşimle oyunu paylaştığımda, O'nun da tepkisi benimki gibi oldu. Dolayısıyla yeni bir hobi edinmiş olduk. Ağustos ayından bu yana "Geocaching" ile ciddi anlamda ilgileniyoruz. Kutularımızı saklıyoruz. Çevremizdeki kutuları buluyoruz. :)

geocaching logo
Geocaching Resmi Logo

Peki biz Neler Yapacağız?

Güzel soru. "Geocaching" ten bahsedince hep heyecanlanıyorum. Lafı uzatıyorum. Sadede geleyim.

Öncelikle oyuna başlamak için yukarıda da bahsettiğim gibi bir GPS cihazı ya da akıllı bir telefon yeterli olacaktır. GPS deyince hemen çekinmeyin. Bize gerekli olan en basit anlamda GPS. Yani girdiğiniz koordinatlara sizi götürmesi ve bulunduğunuz noktanın koordinatlarını vermesi yeterli.

Daha sonra oyunun resmi sitesi www.geocaching.com 'a üye oluyoruz ve an itibariyle Dünya üzerinde saklı olan 1.900.000 adet ( Yanlış okumadınız. Bir milyon dokuzyüzbin adet hatta küsüratı mevcut :) ) bulunmayı bekleyen kutunun koordinatlarına erişebiliyorsunuz.

Hemen ilk iş, yaşadığınız yere en yakın kutuyu görebilir ve o kutuyu GPS yardımıyla bulmaya gidebilirsiniz ya da çevrenizde yakın bir kutu yoksa ( olmaması doğal ) hemen kendiniz bir kutu hazırlayıp, o kutuyu güzel bir yere saklayıp, koordinatlarını resmi siteye kayıt ederek, dünya üzerinde bu oyunla ilgilenen milyonlarca insanın kullanımına açabilirsiniz. Unutmamalıyız ki "Geocaching" oyununda kutu bulmak kadar kutu saklamakta önemlidir.

Kutu mevzusunu biraz daha açar mıyız?

Yine güzel bir soru. Açarız tabi ki.. Aşağıda bir tane açtık :)

geocaching kutusu
Geocaching Yaparken Bulduğumuz bir Kutu

Biz kutu diyoruz, orjinali "cache" olarak geçiyor. Kutuyu bulmaya gittiniz. Dikkat etmeniz gereken bir kaç kural var.

  • Gizlilik :  "Geocaching" oyununda kutunun güvenliği önemlidir. Çünkü oyundan haberi olmayan insanlar saklanan kutulara zarar verebilir, onları kullanılamaz hale getirebilir, çöpe atabilir. Özellikle ülkemizde bu duruma daha çok dikkat etmeliyiz. Kutuyu bulunduğu yerden alıp, daha sonra tekrar yerine koyarken etrafımıza dikkat etmeliyiz.
  • Kayıt Defteri ve Hediyeler : Bir kutu bulduğunuzda içerisinden bir kayıt defteri ve bir kalem (çoğu kez) çıkar. Bu kayıt defterine, kutuyu bulduğunuz tarihi, adınızı veya rumuzunuzu, sizden sonra kutuyu bulacaklar için varsa mesajınızı, aklınıza ne gelirse yazmalıyız. Eğer şanslıysanız kutunuzdan çeşitli ufak hediyeler de çıkar. Bunlardan alacaksanız siz de aldığınız hediyeye eşdeğer bir şey kutuya bırakmalısınız.
  • Kutuyu Tekrar Aynı Yere Saklamalıyız!: İlk düşünce kutuyu yanımıza alacağız olabilir. Ancak bu yanlış ve kurallara aykırıdır. Kutuyu bulduktan, kayıt defterini imzaladıktan sonra kutuyu bulduğunuz yere, bulduğunuz şekilde yeniden saklamalısınız. Çünkü o kutu artık kullanımda ve sizin gibi "Geocaching" ile uğraşan milyonlarca insanın hedefidir.

İşte her şey bu kadar basit.

Yeni Blog Diyordunuz O da ne?!

Ah..! Evet..! Geocaching ile ilgili Türkçe kaynak sıkıntısı olduğunu düşündüğümüzden ve kendi tecrübelerimizi insanlarla paylaşıp, bir nebze olsun "Geocaching" oyununun Ülkemizdeki tanıtımına katkıda bulunabilmek için, Biraz Yazalım Blogu haricinde yalnızca "Geocaching" ile alakalı daha detaylı ve yaratıcı, özgün paylaşımlar yapmak için yeni bir blogu Eylül ayında yayına aldık.

"Geocaching" ile ilgili yeni Blogumuzun adresi : geocachingmaceralari.blogspot.com

geocaching maceralari logosu
Yeni blogumuz Geocaching Maceralarının Başlığı


Geocaching Maceraları'nda, "Geocaching" ile ilgili çok çeşitli ve özgün paylaşımların yanında,  kendi bulduğumuz ve sakladığımız kutularla ilgili de pek çok içerik paylaşacağız. Ayrıca Dünya'daki gelişmeleri de takip edip, "Geocaching" ile ilgili son yenilikler ve olaylarla ilgili çeşitli içerikler de üretmek istiyoruz. Bu oyunu sevdiyseniz Geocaching Maceraları blogumuzu takip edebilirsiniz. Yazımın başındaki "bu yazıyı geç yazmamın sebebi" yeni blogumuzun içerik olarak biraz ilerlemesini beklemekti.

Yazıma yorum yaparak, "Geocaching" ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerini belirtirseniz mutlu olurum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. süper.. çok sevindim tanıtım yazını okuyunca.. bu arada yeni blogunuz da hayırlı olsun.. umarım daha fazla insana ulaşır ve daha fazla oyuncu kazandırırsınız ;)


    bu arada lütfen 12.12.12 tarihinde dünyada tüm geocacherlar (geocaching oyuncuları) tarafından kutlanacak günü unutmayınız. unutturmayınız :))

    iyi avlanmalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler.. Daha önce yazacaktık ancak yeni blogumuzun içerik olarak biraz daha gelişmesini bekledik. Geocachingi daha fazla insana ulaştırmak için elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Bu hobi gerçekten ilgi çekici ve güzel..

      12-12-12 etkinliğiyle ilgili geocachingmaceralari.blogspot.com blogumuzda bir yazı yayınladım. O konuyu da atlamıyoruz. :)

      Sil