6 Kasım 2012 Salı

Çanakkale 1915 Filmi...

Çanakkale 1915 filmi, yakın tarihimizde yaşanmış Çanakkale Savaşlarını gözler önüne sermektedir. Her Türk vatandaşı, Çanakkale deniz ve kara savaşlarının bizim için ne ifade ettiğini, orada nasıl bir direniş yapıldığını, neler yaşandığını, vatanımızı elimizden almak isteyen ülkelerin nasıl davrandığını, ne kahramanlıklar, ne destanlar yazıldığını bilmeli. Bilmiyorsa öğrenmeli. Bilmeyenlere anlatmalı. Özellikle küçüklerimize Çanakkale'nin tarihimizdeki yeri ve önemi anlatılmalı. Yerinde gösterilmeli.

İşte Çanakkale 1915 filmi de bize bunları gösteriyor, öğretiyor. Film, çok saygı duyduğum ve eminim çoğu insanın da saygı duyduğunu düşündüğüm Turgut Özakman'ın senaryolaştırdığı, yine Turgut Özakman'ın yazdığı Diriliş kitabından uyarlanmış. Bu anlamda tarafsızlığına sonuna kadar inandığım bir film.

Okumayı ve araştırmayı pek sevmeyen bir millet olduğumuz için, Çanakkale Savaşları'nda yaşanan olayları böylesine güzel hazırlanmış bir filmle izlemek, bilgilenmek ve Çanakkale'nin tarihimizdeki önemini anlamamızı ve başkalarına anlatmamızı kolaylaştıracaktır.

Çanakkale 1915 filminde, kitaplarda okuduğumuz veya çoğu kez dinlediğimiz kilit olayları birbir yaşıyoruz. Film boyunca bir duygu seliyle ve zaman zaman kendimizi de sorgulayarak izliyoruz. Film bize; vatan, millet ve Allah sevgisinin ulaştığı en üst noktayı gösteriyor. Hissettiriyor. Yaşanılan zorlukları adeta bir sinema koltuğunda otururken yaşattırıyor.

Hepimiz duymuşuzdur Seyit Onbaşı'yı. Onun savaşta gösterdiği kahramanlığı. Çok etkileniriz 276 Kg'lık top mermisini 1-2 kere değil tam üç kere taşıyıp, bu top mermileriyle Ocean zırhlısının sulara gömüldüğünü duyduğumuzda. Bir de bunu izlemek, topu taşırken ki zorluğunu, onun yaşadığı acıyı, vatan sevgisini, iman gücünü hissettiriyor. Mıhlanıp kalıyor, ağzınız açık izliyor ve hayret ediyorsunuz yaşanan mucizeye.

Çanakkale 1915 film afişi
Çanakkale 1915 Film Afişi
Mustafa Kemal'i görüyoruz henüz çok genç bir yarbayken. Onun müthiş savaş dehasına ve dik duruşuna şahit oluyoruz. İleri görüşlülüğünü yaşıyoruz. Tarih sahnesine çıkışını izliyoruz adeta. Sağ göğsündeki cepte bulunan saate o şarapnel geldiğinde irkiliyoruz. Sonra seviniyoruz.

Mehmetçiği görüyoruz. Onun asaletini, gözü karalığını yaşıyoruz. Vatan sevgisini, millet sevgisini, Allah sevgisini görüyoruz O'nda. Mehmetçiğe saygıyı öğreniyor, öğretiyoruz. Vatan için nelere katlanılabileceğini, nelerden vazgeçilebileceğini görüyoruz. Acıklı hikayelerini, geride bıraktıklarını dinliyoruz. O anonim dediğimiz türkülerin nasıl yakıldığını görüyoruz. Ağlıyoruz.

Nusrat'ın hikayesini izliyoruz, görevlerinde neler yaşadığını görüyor, öğreniyoruz. Karanlık Liman'a döktüğü mayınların savaşın kaderini nasıl değiştirdiğine şahit oluyoruz.

57. Alayı yaşıyoruz. Savaşa giriş sahnelerinin etkileyiciliği karşısında tüylerimiz diken diken oluyor. Tarihin 57. Alayı yazışına tanıklık ediyoruz.

Ne için savaştıklarını bilmeyen yabancı milletlerin, bu vatanın evlatları olmalarını izliyoruz. Sömürü peşinde, sözde büyük milletlerin oyuncağı olmamaları gerektiğini anlamalarını yıllar sonra anladıklarını düşünüyoruz.

Daha atladığım onca olayı tek tek yaşıyoruz. Ve bir kere daha "Çanakkale Geçilmez" demeyi öğreniyor, iliklerimize işliyoruz.

Bu filmi izleyin, izlettirin. Tavsiye edin. Uydurma kahramanlıkları anlatan filmleri beğenip, yaşanmış kahramanlıklara dil uzatanlara kulak asmayın.

Çanakkale 1915'i izlerken düşünelim. Kendimizi sorgulayalım...


"Dur yolcu, Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!"

İyi seyirler... Yazıma yorum yazarak sizde Çanakkale 1915 filmi hakkındaki görüşlerinizi iletebilirsiniz... 

2 yorum:

  1. Çanakkale Destanı harika anlatılmış.
    Gerçek mekanlarda çekilen film , senaryo ve oyuncular çok başarılı.
    Çanakkale Zaferi bir savaşın sonu değil BAŞLANGICIDIR. O savaş devam etmektedir.

    Şu anda 81 ilde seyredilmekte olup. Kaçırmayın.
    İnsan olan herkesin izlemesi gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler.

      Yorumunuza katılıyorum. Bu filmi herkesin izlemesi ve Çanakkale'nin önemini kavraması lazım.

      Sil