30 Temmuz 2012 Pazartesi

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır

Ahmet Şerif İZGÖREN kitabında hayatın öğrettiklerini 23 bölüme ayırarak okurlarına anlatmış. Ben bu yazımda kitabı okurken dikkatimi çeken altını çizdiğim cümleleri sizlerle paylaşacağım. Bölümleri kısaca size özetleyeceğim. Yazar bölümleri kapı olarak adlandırmış ben de yazımda bu şekilde adlandıracağım. 

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır kitap kapağı

1.Kapı: KİM OLDUĞUNUZ ÜZERİNE 
Bu bölümün başında yazar Max De Pree’nin şu sözünü paylaşmış; “Olmamız gereken şeyi olduğumuz gibi kalarak olamayız.” Ben kimim? Niçin buradayım? Yapmak istediğim şey bu mu? Sorularını sormadan hayatımızı yaşadığımızı söyleyerek başlamış bu bölüme ve bu bölümde kim olduğumuzu bilmenin önemi üzerinde durmuş. Bu bölümde yazarın paylaştığı deve ve annesinin arasında geçen diyalogu mutlaka okumalısınız. 

2.Kapı: BENLİK ÜZERİNE 
Değer vermek kendinizle başlar diyerek yazar bu bölümde kendine değer vermenin öneminden bahsetmiş. 

3.Kapı: ALIŞKANLIKLAR ÜZERİNE 
Alışkanlıkların ilerlemenin önündeki en önemli engel olduğunu söyleyerek başlıyor bu bölüme yazar. Hepimize aynı şeyi öğrettiklerini, farklılıkların ve yeteneklerin görmezlikten gelindiğini vurguluyor. 

4.Kapı: SEVGİ ÜZERİNE 
Yazar hayatın ona nereden baktığınıza bağlı olarak değiştiğini söylüyor. “İçinize sevgi doldurun ve etrafınıza yayın.” Ben okurken bu cümlenin altını çizdim. Ne dersiniz altı çizilmesi gereken bir cümle değil mi? Bu bölümde bahsedilen down sendromu olan Johnny’un markette çalışırken ürettiği değişik uygulamayı mutlaka okumalısınız. 

5.Kapı: İŞİNİZ ÜZERİNE 
Yazarın bölüme başlamadan önce paylaştığı Martin Luthar King’e ait bu söz bölümü çok güzel özetlemiş; “Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ’Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş” desin. 

Beethoven, Michelangelo ve Shakespeare 

6.Kapı: OLUMLU DÜŞÜNCE 
Yazarın bölümün başında paylaştığı Marcus Aurelius’e ait sözün altını çiziyorum ben okurken; “Kişinin hayatı düşünün rengine boyanmıştır.” Beyninizde açılan kanalların pozitif olması dileğiyle bu bölüm için yazdığım cümlelere son veriyorum. Kitabı okuduğunuzda dileğimi daha iyi anlayacaksınız. 

7.Kapı: HAYAT ÜZERİNE 
Yazarın bu bölümde “Dalgıç Giysisi Giymiş Kelebek” adlı kitabın yazarından ve bu kitabın nasıl yazıldığından bahsediyor. Yazar hayatın anlardan ibaret olduğunu vurguluyor ve zevk almaya bakın diyor. 

8.Kapı: DİNLEMEK ÜZERİNE 
Bu bölümden önce anlatılan hikâyeyi mutlaka okumalısınız. Hayat akıp giderken dinlememiz gereken fısıltıları hatırlatır bizlere. 


9.Kapı: MÜCADELE ÜZERİNE 
Yazar bu bölümde mücadele ruhunun kazanılması gerektiğini kendi hayatından anısını anlatarak vurgulamış. 

10.Kapı: İYİLİK ÜZERİNE 
Yazar bu bölüme başlarken anlatacaklarını çok iyi destekleyecek bir hikâye ile başlamış. Yazarın bölüm içinde ya da başlarında seçtiği hikayeler gerçekten çok başarılı. Her şeyin fiyatını bilen ama hiç bir şeyin değerini bilmeyen insanlar olmaya başladık diyerek bitirmiş bölümü yazar. 

11.Kapı: İDEALLER ÜZERİNE 
Yazarın bölüm başında anlattığı hedef belirleme ile ilgili hikaye gerçekten güzel. Yazarın bu bölümü anlatırken yazdığı şu cümlelerin altını çizdim ben; “İdealleriniz gerçekleşmiyorsa gerçeklerinizi idealleştirebilirsiniz. Hepimizin kapasitesi ve becerileri bellidir, bunun dışına çıktığımızda havuç beşinde ömür tüketen değirmen eşeğine döneriz.” 

12.Kapı: HIRS ÜZERİNE 
Yazarın bölüme başlamadan önce paylaştığı Cenap Şahabettin’e ait sözü sizinle paylaşmak istiyorum; “Zirvelerde kartallar da bulunur, yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir.” Yazarın bu bölümde lütfen şu sözümü hep hatırlayın diyerek yazdığı cümleyi de sizinle paylaşmak istiyorum; “Geleceğinizi belirlemek konusunda karakteriniz zekânızdan her zaman daha önemlidir.” Yazarın bölüm sonunda yazdığı cümleyi de sizinle paylaşamadan yapamayacağım; “Başarı istediğinizi elde etmenizdir, mutluluk ise elde ettiğinizi istemeniz.” 

13.Kapı: GÜLÜMSEMEK ÜZERİNE 
Yazar bu bölümde çok güzel anekdotlara yer vererek anlatmış.


14.Kapı: DEĞER VERMEK ÜZERİNE 
Yazar bölüme biricik hissettirmek diyerek başlamış. İki kelime ne güzel özetlemiş aslında bu bölümü. 

15. Kapı: KARAR ALMAK ÜZERİNE 
Yazarın bölüm başında paylaştığı Neil’in sözünü ben de sizlerle paylaşmak istiyorum; “Değişim ancak içeriden açılabilen bir kapıdır.” Yazarın bu bölümde yer verdiği bir paragrafın tamamını sizlerle paylaşmak istiyorum; “Sahip olduklarımız kadar özgür bir birey olabilir ve bir yaşam oluşturabiliriz. Bir milyarımız varsa, bir milyar harcama özgürlüğümüz vardır. Otuz bin kelime biliyorsak, otuz bin kelimeden oluşan cümleler kurabiliriz. Hayallerimiz, bildiklerimiz ve gördüklerimiz kadardır. Çocuğumuz yoksa çocuk yetiştirme, sevgilimiz yoksa aşkı yaşama özgürlüğümüz yoktur. Başkası tarafından dinleniyorsak konuşma, konuşamıyorsak başkasını dinleme yeteneğimizi geliştirme ve birlikte yaşama mutluluğumuz yoktur. Ancak sahip olduklarımızı iletişim sürecinde paylaşabiliriz. Paylaşmayı bilmeyenlerle birlikte olursak yaşamı paylaşmak gibi bir özgürlüğümüz yoktur.” 

16.Kapı: DOĞALLIK ÜZERİNE 
Yazarın bölüm sonundaki önerisini paylaşmak istiyorum sizlerle; “Duştaki gibi şarkı söyleyin, piknikteki gibi yemek yiyin. Çayınızı televizyon karşısındaki gibi höpürdetin, davar olduklarını düşündüklerinize olduğu gibi söyleyin, baş başaymış gibi dans edin, Seni seviyorum derken insanların gözüne bakın.” Yani kısacası kendiniz gibi olun. 

17.Kapı: ÜRETMEK ÜZERİNE 
Bu bölümdeki şu cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum; “Türkiye’ye baktığımda gördüğüm en temel nokta hiçbiri projeye dönüşmeyen, sürüyle fikir…” sanırım bu bölümle ilgili daha fazla bir şey söylemeye gerek yok. Okuyun ve üretmek konusunda yazarın fikirlerini sizlerde paylaşın… 

18.Kapı: ANLAMAK ÜZERİNE 
Bu bölümü okumadan önce bölüm başındaki yaşlı çiftin hikâyesini çok dikkatli okuyun. Anlamak üzerine güzel anekdotlar var bu bölümde. 

Yaşlı çift ve mine çiçeği hikayesini mutlaka okuyun.

19.Kapı: GÖRÜNÜŞ ÜZERİNE 
Bu bölümün başındaki hikâyede çok güzel. Yazar gerçekten çok güzel hikâyeleri çok güzel yerlerde paylaşmış. 

20.Kapı: İNANÇ ÜZERİNE 
İnanç üzerine fikirlerini paylaşmış yazar bu bölümde ve okumamızı tavsiye etmiş biz okurlarına. 

21.Kapı: İLETİŞİM ÜZERİNE 
İletişim konusundaki eksikliğimizden bahsetmiş. Ve aklımızdan geçeni direkt söylememiz konusunda bize tavsiyede bulunmuş. Söylememizin iki dezavantajı olabilir demiş yazar. Benim çok hoşuma gitti bu cümleler paylaşmak istiyorum; “Karşınızdaki tahmin ettiğinizden salaktır ve anlayamayabilir. İkincisi; karşınızdaki tahmin ettiğinizden daha akıllıdır, anlamazlıktan gelebilir.” 

Daha daha nasılsın?  :)

22.Kapı: YURT SEVGİSİ ÜZERİNE 
Yazar “1920’lerde Türk Övün, Çalış, Güven denilen bir yurtta, Neyle Övüneyim? Nerede Çalışayım? Kime Güveneyim? Diyecek duruma geldik.” diyerek acı ama gerçek olanı çok güzel anlatmış. 

23.Kapı: GELECEK ÜZERİNE 
Bölüm başındaki Charles S. Ketterip’in sözünü sizinle paylaşmak istiyorum; “Ben gelecekle ilgilenirim; çünkü yaşamımın kalanını orada tüketeceğim.” 

İletişim, Başarı ve Hayat Üzerine yazılmış bu güzel kitap ile ilgili fikirlerinizi yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

1 yorum: