14 Temmuz 2012 Cumartesi

Doğanın İnovasyonu


Bugün size bahsedeceğim Doğanın İnovasyonu adlı kitabı gördüğümde, inovasyon (ben yenilikçilik, denenmemişi denemek olarak tanımlıyorum) konusuna olan ilgimden ve bunu doğa ile, doğada yaşayan canlılarla ilişkilendirdiği için hemen kitabı alıp okudum. Şafak Altun’un Elma yayınevi’nden çıkan bu kitabını, konuya ilgisi olan ve olmayan herkesin okuması gerekli diye düşünüyorum. Şafak Altun’un daha önce blogumuzda yayınladığımız diğer kitapları olan Popüler Ekonomi Masalları ve Öncü Girişimciler adlı kitaplara da ilgili bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Şimdi Doğanın İnovasyonu adlı kitaba dönecek olursam, bu kitabın nelerden bahsettiğini anlatmak istiyorum.


Kitap, konusu gereği ilgi çekici ve akıcı bir dille anlatıldığı için, okurken hiç sıkmıyor. Biz insanların yıllar boyunca çevreye zarar vererek ve onu katlederek, kirleterek ürettiğimiz ürünleri, doğa kendi içinde, bazen görmediğimiz ya da adını bile bilmediğimiz, bazen de çok yakından tanıdığımız bitki ve hayvanlar aracılığıyla milyarlarca yıldır üretiyor. Üstelik doğaya en ufak bir zarar vermeden ve en küçük bir atık bırakmadan bunu yapıyor. İnsanın çevresel katliamlara sebep olarak ortaya çıkardığı ürünler, bitki ve hayvanların ürettiklerinin eline su bile dökemiyor. İşte Doğanın İnovasyonu, bitki ve hayvanların ne tür mucizevi özelliklere sahip olduklarından bahsederek, biyomimikri kavramını bize anlatıyor.

Şafak Altun doğanın inovasyonu kitabı

Biyomimikri kavramını ilk kez duymuş olabilirsiniz. Ben de kitabı okumaya başlamadan önce böyle bir bilim dalı olduğunu bilmiyordum. Peki nedir bu Biyomimikri?

Biyomimikri, ilhamını doğadan alan inovasyon demektir. Zaten bu kavram kitabın alt ismi olarak karşımıza çıkıyor. Yani insanların, farklı ihtiyaçlarını karşılamak için, doğadaki temiz, mükemmel, çevreci üretim yapan bitki ve hayvanları taklit etmesi diyebiliriz.

Birkaç örnek verecek olursam;

“Venüs bitkisinin sinek tuzağından esinlenilerek, nükleer atık temizleyicisi yapılmış…”

“Su damlacıklarını etkili bir şekilde tutma özelliğine sahip örümcek ağının özelliği taklit edilerek, atmosferdeki suyu tutmakta kullanılabilecek sentetik iplik geliştirilmiş…”

Ve son bir örnekte ağaçkakanlardan gelsin.

“Ağaçkakanlar sert ve elastik gagasıyla ağaca dik açıyla vurur fakat gagasına ve kendisine bir şey olmaz. İşte ağaçkakanın bu özelliği yani darbe emici özeliği taklit edilerek otomobillerden uzay araçlarına kadar pek çok alanda kullanılması düşünülüyormuş…”

Sonuç olarak Doğanın İnovasyonu, doğadan ilham alınan inovasyonlardan, yenilikçi yaklaşımlardan bahsederken bizi biyomimikri bilimiyle tanıştırıyor. Doğadaki canlıları inceleyip taklit ettiğimizde, aslında şimdiye kadar icat edilmiş tüm teknolojilerin nasıl daha da ileriye taşınabileceğini bize gösteriyor. Üstelik tüm bunları yaparken de çevreci olmayı, sürdürülebilir olmayı ve gelecek nesillere temiz bir doğa bırakabileceğimizi öğretiyor.

Şafak Altun’a Doğanın İnovasyonu adlı kitabı hazırlayarak bize kazandırdığı için buradan teşekkür etmek istiyorum. Sizde kitapla ilgili düşüncelerinizi yazıma yorum yaparak belirtebilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Toprağımıza, havamıza ve suyumuza sahip çıkmalıyız. Doğa en büyük öğretmendir. Bizim onu anlamamız ve de içselleştirmemiz gerekiyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bu kitabı herkese öneriyorum. Gerçekten güzel ve Doğanın en büyük öğretmen olduğunu gösteren bir çalışma...

      Sil