28 Mayıs 2012 Pazartesi

Vikitap - Sosyal Kütüphane


Bugün sizlerle kitaplarla alakalı ve yazımın başlığında da yazdığım, farklı bir internet sitesi olan www.vikitap.com ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Vikitap.com, kitap listeleyip, okuduğumuz ya da okumak istediğimiz kitapları işaretlediğimiz, okuduğumuz kitaplar hakkında yorumlarımızı diğer insanlarla paylaştığımız bir sosyal kitap listeleme sitesi… Bir nevi kişisel kitap arşivi diyebiliriz. Ancak tabiî ki bu sitede yapabileceklerimiz bunlarla sınırlı değil. Bu sitede daha neler yapabiliriz, sizlere biraz bundan bahsetmek istiyorum. Çünkü vikitap.com sitesini, fikir olarak esinlendiği yabancı versiyonunda görmüş ve bu tip yararlı servislerin Türkçe olarak sunulması taraftarı olduğumdan dolayı hemen üye olup, siteyi kullanmaya başlamıştım.

Siteyi kullanışlı buldum. Geliştirilmesi gereken yanları olsa da gayet profesyonel hazırlanmış bir site. Zamanla gelişecektir diye düşünüyorum. Zaten hatırı sayılır bir üye sayısı ve kitap listesi mevcut. Ne okuyacağım diye düşündüğünüz anlarda siteye girip, bir süre dolaşmanız yeterli. İlgi alanınıza göre okuyacak bir kitap bulmanız ve o kitap hakkında bir ön bilgi almanız, daha önce okuyan kişilerin yorumlarını okumanız işten bile değil. Ayrıca seçtiğiniz kitabı, vikitap.com üyesi olan kaç kişi daha önce okumuş, kaç kişi okumakta ve kaç kişi okumak istiyor, bunu da görebiliyoruz. Gördüğünüz gibi oldukça sosyal ve güncel olunması gereken bir internet sitesi. Diğer üyeleri takibe alabiliyor ve paylaşımlarda bulunabiliyorsunuz.

vikitap internet sitesi logosu
vikitap.com Sitesinin Logosu

Yapabileceklerimiz bunlarla sınırlı değil. Öyle ki kendi kitaplığımızı oluştururken, örneğin okuduğumuz, okumak istediğimiz, kütüphanemizde olan kitapları sitede arayıp arşivimize ekleyebiliyoruz. Hatta girerseniz, kitaba hangi tarihte başlayıp bitirdiğimizi bile site sayesinde saklayabiliyoruz. Kitapları okuduktan sonra oy verip değerlendirme yapabiliyoruz. O an okuduğunuz kitabın hangi sayfasında olduğunuzu durum güncellemesi yaparak diğer üyelerle paylaşabiliyoruz.

Kendimize yıllık bir kitap okuma hedefi belirleyip, bu hedefe ulaşmaya çalışabiliyoruz. Bu yönden de güzel bir özellik. Ayrıca sitede üyeler tarafından hazırlanmış testleri (Sitede quiz diye geçiyor) çözüp, okuduğumuz kitaplarla ilgili soruları cevaplayabilir veya kendimiz bir test hazırlayabiliriz. Vikitap.com’ un sosyallik anlamında güçlü yönleri var gerçekten. Site de gruplar kurup yönetebiliyor veya varolan gruplara üye olarak açılmış tartışmalara katılabiliyoruz.

Eğer sitede aradığınız kitap yoksa, kitabın sizden bir form aracılığıyla istenen bilgilerini girip, kitabı veritabanına eklenmesi için önerebiliyoruz. Bildiğim kadarıyla, kütüphaneci ünvanına sahip üyeler, kitaplarla ilgili detaylı bilgileri (fotoğraf, özet, sayfa sayısı, basım yılı, karakterler, vb. ) değiştirip güncelleme hakkına sahip oluyor. Kütüphaneci herkes olamıyor tabiî ki, onun da bazı şartları var. Bu da sürpriz olsun şartları yazmayacağım :) .

Vikitap.com ile ilgili bahsetmek istediğim son konu genel kitap listeleri konusu. Bu da çok hoş bir özellik olmuş. Sitede çeşitli adlar altında Genel Kitap Listeleri oluşturabiliyor, var olan listelere kitap ekleyebiliyorsunuz. Örneğin, Atıştırmalıklar, Ağlatan Kitaplar gibi… Daha fazlası sitede…

Yazımın sonunda www.vikitap.com sitesinin çok yerinde ve yararlı bir site olduğunu belirtmek istiyorum. Kitapları seven bir kişiyseniz, bu siteyi öneriyorum. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere...


1 yorum: