22 Mayıs 2012 Salı

Buzdolabında Enerji Tasarrufu


Enerji verimliliği ile ilgili yazılarımı gerçekten zevkle ve çok yararlı olacağına inanarak yazıyorum. Bugün de biraz daha detaya inerek, evlerimizdeki enerjinin yaklaşık %30’unu tüketen ve görevi gereği sürekli çalışan tek cihaz olan buzdolabında enerji tasarrufundan bahsedeceğim.

Buzdolapları evlerimizde sürekli çalışan tek cihaz olma özelliğindedir. Bu yüzden bir önceki enerji ile ilgili yazımın içinde bahsettiğim gibi elektrikli cihazları alırken bakmamız gereken enerji sınıflandırması bilgileri buzdolabında bir kat daha önem taşır. İlk olarak bu konuya vurgu yaptıktan sonra madde madde buzdolaplarımızı verimli hale getirelim :)

1. A sınıfı (A +, A++ ve A+++ buna dahildir) enerji tüketimine sahip buzdolapları tercih etmeliyiz…

Çünkü A sınıf bir buzdolabı, en düşük sınıf olan G sınıfı bir buzdolabına göre %60 daha az enerji tüketir. Ortalama bir sınıf olan D sınıfına göre %45 daha az enerji tüketir.

enerji sınıflandırması ile ilgili etiket
Enerji Sınıflandırması 


2. İhtiyaçlardan yüksek kapasiteye sahip bir buzdolabı almayalım!

Bu hem yapacağımız ilk yatırımı azaltacağı gibi, buzdolabını evimizde kullanırken harcanacak enerjiyi de azaltır.

3. Soğutucu ve dondurucu kısımlarındaki olması gereken sıcaklıklara uymalıyız…

Örneğin Soğutucu kısmı dediğimiz alt kısımda istenilen sıcaklık +4 C ‘dir. Daha düşük derecede çalıştırmaya gerek yoktur. Dondurucu kısmı için ise -18 C yiyeceklerin bozulmaması için gerekli olan sıcaklıktır. Daha soğuk sıcaklıklarda buzdolabını çalıştırmaya gerek yoktur.

4. Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamalıyız!..

Sık yapılan bir şeydir. Ancak bu durumunun enerji tüketimine büyük katkısı vardır. Buzdolabının kapağının açık kaldığı her saniye buzdolabının içi ısındığından, cihaz istenilen sıcaklığa gelmek için fazladan çalışacaktır.

Buzdolabı kapısı ile ilgili esprili bir resim
Buzdolabı Kapısını Açık Bırakmaya Bir Örnek :)


5. Yiyecekler sıcak iken Buzdolabına Koymayın!!

Bu madde de önemlidir. Örneğin yemeklerimizi sıcakken buzdolabına koyduğumuzda, buzdolabının iç sıcaklığını oldukça arttıracak ve buzdolabı fazladan çalışmak durumunda kalacaktır.

Bunu önlemek için sıcak yiyecek ve içecekleri oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabımıza koymalıyız.

6. Mümkünse buzdolabımız ile duvarlar arasında 10 ile 15 cm mesafe bırakmalıyız…

Bu durum buzdolabının etrafındaki hava akımının iyi olmasını sağlar. Özellikle arka kısmında sıcaklığın olduğu bölgede, sıcaklığın kolay bir şekilde uzaklaşması sağlanır.

7. Buzdolabımızı, fırın ve radyatör gibi sıcak cihazların yanına koymamalıyız…

Fırın ve radyatör gibi cihazlar, çalıştıklarına çevreye ısı yaydıklarından buzdolabının yanında olmaları, buzdolabının çalışmasını etkilerler. Eğer mümkünse buzdolabıyla bu cihazlar arasında en az 30 cm olmalıdır. Ayrıca buzdolabımızı, direk güneş ışıklarından da korumalıyız.


Yukarıda, evimizde Buzdolaplarımızda enerji tüketimimizi azaltmak ve buzdolaplarımızın en verimli şekilde çalışarak enerjiyi verimli kullanmamız gerektiğiyle ilgili bilgiler verdim. Bu konuda varsa paylaşmak istediklerinizi yazımı yorumlayarak yazabilirsiniz. Enerji ile ilgili bir başka yazımda görüşmek üzere…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder