22 Mart 2012 Perşembe

NARCİSSUS'TAN NERGİS' E



Nergis, (Narcissus) cinsinden bitki türlerine verilen ad. Bu bitkilerde sap 20-80 cm kadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir.

Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun , Kösedere ve  Mordoğan'da yetiştirilmektedir. Karaburun Yarımadası bir çok kaynağa göre  nergisin anayurdu olarak sayılmaktadır.

Narcissus tan NERGİS ’e.. 

Karaburun yarımadası (Mitolojide Mimas) özellikle Mordoğan ve civarında nergis bir başka kokar. Sebebi ise mitolojiye göre,  NACİSSUS kendine aşık olanlara aldırmayıp, sevgilerini karşılıksız bırakır. Çok güzel bir peri kızı olan Ekho ( Echo), bir gün avlanan bir avcı görür. Narkissos (Narcissus) adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Ekho ( Echo),  bu genç avcıya ilk görüşte aşık olur. Ancak Narkissos (Narcissus) bu sevgiye karşılık vermeyerek, peri kızının yanından uzaklaşır. Ekho ( Echo), bu durum karşısında günden güne eriyerek, kara sevda ile içine kapanarak ölür. Bütün vücudundan arta kalan kemikler kayalara dönüşür, sesi ise bu kayalarda 'eko' dediğimiz yankılara neden olur.

O gün bu gündür dağa ses verdiğinizde yankılanır :)

Olimpos Dağı'nda yaşayan tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos'u cezalandırmaya karar verirler. Günlerden bir gün av izindeki Narkissos  (Narcissus) susamış ve bitkin bir şekilde bir nehir kenarına gelir.  Buradan su içmek için eğildiğinde, suya yansıyan yüzü ve vücudunun güzelliğini görür. O da daha önce fark edemediği bu güzellik karşısında adeta büyülenir. Yerinden kalkamaz, kendine aşık olmuştur. O ana dek kimseyi sevmediği kadar sevmiştir kendi görüntüsünü. O şekilde orada ne su içebilir,  ne de yemek yiyebilir,  aynı Ekho gibi Narkissos (Narcissus) da günden güne erimeye başlar.
Öyle heybetli ve güzelmiş ki, bakmaya doyamazmış kendine... Gün boyu pınar başına gidip sudaki yansımasında, kara gözlerini, incecik burnunu, dar kalçalarını, kıvırcık saçlarını seyredermiş hayran hayran... Bir gün başpınar kenarında gezinirken, sudaki yansımasına ilişmiş gözü. Uzanıp, iyice bakmak istemiş. Tam gördüğünde kendini, dengesini kaybedip düşüvermiş suya. Yeryüzünün en güzel insanının öldüğünü duyan Tanrı, unutulmaması için O’nu her sonbahar - kış aylarında açan , nadide güzel kokulu bir çiçeğe dönüştürmüş. 
Narcissus, Nergis olmuş. Narsist  de Narcissustan türemiştir. Kendini beğenme hastalığı desek olur. 

Onun içindir ki Karaburun yarımadası (Mitolojide Mimas) özellikle Mordoğan ve civarında nergis bir başka kokar. Soğanlı bir bitki olduğu için çok yerde yaşayabilir. Ama kış mevsiminde Kösedere-Mordoğan yöresinde Nergis bir başka kokar. Yolunuz Karaburun yarımadasına düşerse iki şey almayı unutmayın. Hurma Zeytin. (Dalında tatlılanır. Koparıp yiyebilirsiniz.) bir de Nergis. Her ikisi de Karaburun Yarımadasına Tanrının Hediyesidir.
Benden size tavsiye,
Her  Mevsimde en güzel hediye.
Taze bir demet NERGİS verin sevgilinize.
Sevdiklerinize.
Her Şey Gönlünüzce Olsun

Yararlanılan Kaynaklar:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Nergis 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder