23 Mart 2012 Cuma

KELEBEKLER ÖZGÜRDÜR

KELEBEK  SEZONU BAŞLARKEN
2012 nin rengarenk  kelebekleri uçmaya başladı. Sizler de odalardan çıkıp , fotoğraf makinalarınızla doğaya koşunuz. Gittiğiniz yeri , bulmak istediğiniz gibi bırakın. Doğanın sizin  getirdiklerinize ihtiyacı yok. Doğal olmayan artıklarınızı  getirdiğiniz gibi götürün. 

Kızılderililer bazı kaynaklara göre Türk soyundandır. Orta Asya'dan doğuya doğru giderek, Amerika kıtasına ulaşan Türk boylarından olduğu  iddia ediliyor. J Onun için olsa gerek, tüm Kızılderili atasözleri bana  çok  sıcak geliyor . J
Bir Kızılderili ata sözü  der ki : 

Sular yükselince, balıklar karıncaları yer. Sular çekilince de karıncalar balıkları yer. Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir. Çünkü kimin kimi yiyeceğine  “ SUYUN  AKIŞI “ karar verir. 

 Bu yüzyıldan önce tüm çalışmaların,  "İNSANI  DOĞAL AFETLERDEN"  korumak için yapıldığını biliyoruz. Bu yüzyılda ise mücadele , peşine sermayeyi takmış ,  doğaya şuursuzca saldıran "  İNSANDAN DOĞAYI KORUMAK " için olmaktadır.
Sermaye ağacın gölgesini satmakta , satamadığı ağacı kesmektedir. Koruma diye bir dürtüsü , iç güdüsü yok. Onun yarını yok. Amacı sular yükselmeden işi bitirmek. Kısaca kızılderili atasözündeki suyun yerini sermaye ve insan almış durumda.  :(  Doğa ve çevredeki tükenişe dikkat .!! Burada durup fotoğrafa dönelim.

Yıllar önce fotoğraf çeken insan bir elin parmakları kadardı. Özel günlerde semtin fotoğrafçısı çağrılır ya da  fotoğrafçıya gidilirdi.  Şimdi Fotoğraf bir sektör oldu.

Dijital fotoğraf makinaları  ve  bilgisayar  yaygınlaşınca  yeni bir akım başladı. Yeni moda  Foto Safari. Bunu fırsata dönüştürmemiz gerek. Bizler doğal güzellikleri ,  tüm insanlığa sevdirerek farkındalık yaratmalıyız. Fotoğraf bir amaç değil araç olmalı.
İnsan sevdiklerini koruyor. Doğayı gençlere tanıtmalı ve  sevdirmeliyiz.Yarınlara taşımanın ve  sürdürülebilir olmanın en önemli şartı olduğuna inanıyorum. Tanıtım ve sevdirmek için güzel fotoğraf ve kayıtlar gerekir. Haydi fotoğrafa :)

Son kullanıcı için önemli olan, düğmeye bastığında şakur şukur kareleri,  dijital ortama aktarılsın . Dijital fotoğrafların karanlık odası sayılan bilgisayarda ,  fotoğraf düzenleme proğramlarında bir iki tık , sonra gördüğün kareye şaşıyorsunuz.  Ben mi çektim diye.!

Şaka bir yana bu kadar kolay değil ama zor da değil. Fotoğrafa başladıktan bir süre sonra, tercihlerinizle bir fotokarakteriniz oluşuyor. Paylaştığınız karelerde imzanız olmasa bile size ait olduğu tahmin edilebiliyor.
Benim favorim flora ( her türlü bitki ve çiçek ) ile Faunadır ( Nebatatın dışında kalan tüm canlıların ) normal fotoğraf  ve yakın çekim fotoğrafları. Kısaca tüm doğa ilgimi çekiyor.
1-Kelebek fotoğrafı nasıl çekebiliriz?
Güzel kelebek fotoğrafı cekebilmek icin  makro çekim özelliği olan makineler kullanmak gerekir. İki tip makine kullanabiliriz.
a- Objektifi değişmeyen ve kompakt olarak adlandırılan fotoğraf makineleri
En az 4x  Optik zum ideali 10x  Optik Zum özelliği ve makro çekim modu olması ile iyi netice alınabilir.

b- Objektifi değişen ve SLR  yada DSLR olarak adlandırılan fotoğraf makineleri. Fotoğraf makineniz SLR ise o zaman bir makro objektif takmanız gerekir.
Makro objektifler 90mm , 100 mm, 150 mm ve 180 mm makro objektiflerdir. Ben Tamron 90 mm makro objektifi kullanıyorum. Makinam Canon 450D. Arazide hafif ve seri olması tercih nedenim. Tek kusuru uzaktaki kelebekleri çekerken kısa kalması. Yaklaştırmayan türler için de Tamron 70-300 mm kullanıyorum. Böylece ikili bir takım oluşturdum.
Bu ikiliden başka hangi lensi derseniz cok fazla yaklaşmadan kadrajı dolduran güzel bir fotoğrafı çekebilmek için 180 mm. Kelebeğe iyi yakşıldığında 90 - 100 veya 150 mm makro da çok iyi sonuçlar verecektir.
Gördüğümüz kelebeği önce uzaktan bir kayıt almalıyız. Sonra kelebeği  fotoğraflarken detayları iyi alabilmek icin mümkün olduğu kadar yaklaşmak gerek. Kelebeklerin tur teşhisi kanat altının ve kanat üstünün desenlerine ve renklerine göre yapıldığı icin  hem kanat altını, hem de kanat üstünü  görüntülemeye çalışmak kertik için sağlıklı olur. Kertik kendinizin çektiği yeni bir tür fotoğrafı demektir.

2- Doğa Fotoğrafçısı Kimdir?
Önceliğin doğanın kendisinde olduğunu bilir, doğanın konuğu olduğunu unutmaz.
Çektiği fotoğraflarnı koordinatlarını, mevkisini tanımadığı  kişilere vermemeli,  sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmamalıdır. Fotoğraflar il bazında yada en fazla ilçe bazında arşivlenmelidir.
3-Kelebeklerin Gözlenmesi ve Fotoğraflanması
Ekipmanınızı seçtikten sonra güzel çekimler yapmak artık sizin çabanıza kalıyor.
Kelebekler doğada cok yaygındır. Sizi beklemektedirler. Evinizin bahçesinde, mahalledeki boş bir arsada, parklarda, bahçelerde, evinizin balkonundaki saksıda  bile kelebek gözleyebilirsiniz.
 Kelebekler balkonunuza da gelse bu bir-iki kez olur. Siz en iyisi doğaya çıkın. Temiz havada yürüyüş yapın. Ciğerleriniz taze havayı solusun. Gözünüz ve vücudunuz bayram etsin.  Doğaya der iken de bilinçsizce olmaz. Az çok kelebekleri tanımanız ve onların yaşam alanları hakkında bilgi edinmeniz  gerek.

Bazı alanlar kelebekler açısından daha zengindir. Özellikle çiçekli akarsu kenarları, meralar, orman içi  yollar, orman içindeki açıklıklar ve yüksek dağ çayırlıkları ideal alanlardır.
Kelebeklerin ihtiyacı mineralleri topraktan, bir çeşmenin ıslattığı çamurlu alanlarda cok sayıda kelebeği çamuru hortumları ile emerken görebilirsiniz. Bunlar erkek kelebeklerdir.
Her kelebek aynı çiçeğe konmaz. Her birinin ayrı konağı vardır. Gözleme çıktığımızda her değişik habitatta başka bir tür karşınıza çıkabilir. Uçan gölgeler sizi takip eder. Her kelebeğin bir yaşam alanı vardır. O alanı terk etmez. Hatta korumaya çalışır. Kısaca her habitat tipinin farklı kelebek  türleri vardır.
Bir akarsu kenarı çayırlık ve çiçeklik bir alana kelebek gözlemine giderseniz  çevredeki çalı ve  orman  alanı, kayalık ve taşlık alanlarla da bir göz atmalıyız.
Kelebek soğuk kanlı canlılardır. Gözlem için  mevsim çok önemlidir. Her kelebek türünün bir uçuş zamanı vardır. Genelde bahar ve yaz aylarıdır. Rakımına ve bölgenin iklimine de bağlı olarak  havaların ısınıp, kır çiçeklerinin açmaya başladığı  Mart-Nisan ayında başlar, Kasım ayı arasında gözlenebilir.
 Bu dönemde aynı alanlara farklı zamanlarda giderseniz büyük ihtimalle farklı türlerle  karşılaşacağımızdan eminim.
Kelebek olabileceğini düşündüğünüz alanlara farklı zamanlarda giderseniz değişik türlerle karşılaşırsınız..
4-DOĞADA NASIL DAVRANMALIYIZ?

En önemli konu budur. Bu konuyu daha detaylı olarak bir başka gün konuşuruz. Olmazsa olmaz birkaç şey yazıp sonraki günlere bırakalım.
Bir doğa fotoğrafçısı arazide bitkilerin üzerinde dolaşırken, bu bitkilerin, kelebek ve diğer çayır sakinlerinin yaşam döngüleri için hayati önem taşıdığını unutmaz, ezilmemelerine, zarar görmemelerine azami  ihtimam gösterir. Arazide dolaşırken beraberindeki gözlemcilerin çayır adabı eksikse uyarır, bitkilere zarar verilmemesini sağlar.
Doğada bulunduğu ve bulunacağı  tüm alanlardan güzel anılar ve fotoğraflar dışında hiçbir şey almaz ve bırakmaz.


Her Şey Gönlünüzce Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder